Beslenme ve Diyet

 
Yemek için yaşamak mı yoksa yaşamak için yemek mi?


Eğer yaşamımızın her evresinde sağlıklı olmak istiyorsanız bunun altın kuralı sağlıklı beslenmektir. Yaşam kalitesini artırma ve her türlü hastalıktan korunma adına yeterli ve dengeli beslenmek şarttır.Bunun en sağlıklı göstergesi vücut ağırlığınızın uygun sınırlarda olmasını sağlamaktır.

Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmek anlamına gelmektedir, yani 4 besin grubundan gereken miktarlarda gün içerisinde almak gerekmektedir.

Tüketilmesi önerilen miktar(günlük) 
1.Grup: Süt ve Süt ürünleri  *Yetişkin- 2 porsiyon *Çocuk, genç, gebe, emzikli, menapoz sonrası kadın - 3, 4 porsiyon  
2.Grup: Et, yumurta, kurubaklagil *Yetişkin,genç, çocuk-2 porsiyon *4-6 porsiyon  *Gebe, emzikli-3 porsiyon
3.Grup: Taze sebze ve meyveler  *Sebze-3, 4 porsiyon *Meyve-2, 3 porsiyon  
4.Grup: Tahıllar ve tahıl ürünleri *4-6 porsiyon    

Aynı grupta yer alan besinler birbirinin yerine geçebilmektedir. Bireysel farklılıklar gözetilmeksizin öneri şeklinde verilen miktarlardır.

‘Sağlıklı beslenmek=yeterli ve dengeli beslenmek’

Nelere dikkat edelim?

* Azar azar ancak sık sık beslenin

* Meyve sebze ve tahıl tüketiminizi arttırın. (Vitamin, mineral, kompleks karbonhidrat ve posa açısından zengin beslenebilmek için)

* Şeker tüketiminde aşırıya kaçmayın. (Zaten tükettiğimiz bir çok besinde şeker doğal olarak bulunmaktadır. )
* Fazla tuz tüketiminden kaçının

* Alkol tüketiminize dikkat edin. (Enerji içerir ancak vücut için yararlı olan diğer öğeleri içermez.)

* Günde 2-3 litre su için

* Katı yağlardan uzak durun. Sıvı yağları karışım şeklinde kullanın.

* Süt ve yoğurdun kaymaksız olanını tercih edin.

* Haşlama, buğulama fırında pişirme yöntemlerini kullanın

* Sebze ve meyveleri bol su altında yıkayın, taze sebzeleri önce ayıklayıp, yıkayın ve daha sonra doğrayın…

* Pilav yaparken pirinci kavurmayın

* Satın aldığınız gıdaların son kullanma tarihi ile içindekiler kısmını okuyun

* Konserve besinler yerine tazelerini tercih ediniz

* Ağdalı hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar ile meyveleri tercih ediniz

* Somon ekmeği (beyaz ekmek) yerine kepekli ekmek tüketiniz

Aklınızda bulunsun

Egzersiz sabah aç karnına mı yapılmalı?

Hayır, egzersiz mümkünse hafif bir yemekten veya kahvaltıdan 1-2 saat sonra 30dk ile 45 dk arasında yapılmalı, yürüyüş yapmak tercih edilmelidir.

Kızarmış ekmek tüketimi ile daha az kalori almak mümkün müdür?

Kızarmış ve kızarmamış ekmek arasında kalori açısından bir fark olmazken, kızarmış ekmekte birtakım mineral ve protein kayıpları söz konusu olmaktadır.

Esmer şeker ile normal şeker arasında herhangi bir fark var mıdır?

Yoktur.Esmer şeker;şeker kamışından, normal şeker;şeker pancarından yapılmaktadır.Besin öğeleri içerikleri aynıdır.

Bir besinin bozulduğundan şüphelenmek imha etmek için yeterli midir?

Bir gıdanın bozulduğundan şüpheleniyorsanız asla o gıdayı yemeyin, unutmayın besin zehirlenmesine yol açan bakteriler gözle görülmez, kokmazlar ve tatları algılanmaz.

Yemekleri demir kaplarda pişirmek besinlerin demir içeriğini arttırır mı?

Evet arttırır.Yemeklerinizi dökme demir kaplarda pişiriyorsanız, kaptan besine geçen demirden yararlanabilirsiniz.

Yağ aldırma, zayıflama hapları gibi yöntemler zayıflama konusunda etkili midir?

Bu tür yöntemler kilo vermenizi sağlar ancak geçici çözümlerdir.Ayrıca bi dezavantajları da vardır ki bu da verdiğiniz kilonun çok daha fazlasını geri alabilecek olmanızdır.

Yeterli ve dengeli beslenmeyi hayat tarzı olarak benimsemek, sağlıklı beslenmeyi öğrenmek, kilo kontrolünde ve hastalıkların önlenmesi, tedavi edilmesinde en etkili yöntemdir.