Çocuğunuzun Zekâ Seviyesini ve Yeteneklerini Wısc-R Zekâ Testi ile Tespit Edin

        Özel Bahar Hastanesinde 6-16 yaşları arasındaki bireyler için WISC-R Zeka Testi Uygulaması yapılmaya başlandı.
        Psikolog Esra Baştürk, "WISC-R çocuklar için zeka ölçeği, 6-16 yaş arası çocuklara ve ergenlere uygulanan bir zeka testidir. Genel zeka bölümünü oluşturan birden fazla yeteneği ölçen WISC-R zeka ölçeği, 12 alt testten oluşup, sözel ve performans bölümlerinden oluşmaktadır. Bu sayede ilerde oluşabilecek davranış problemleri hakkında tanı koyabilmede doktorlara ve çocuğun eğitim planını oluşturmada eğitimcilere de yardımcı olmaktadır. Ortalama olarak 1-1.5 saat süren bu zeka testi ile zeka ile ilgili birçok değişkeni ele aldığı için öğrenme güçlüğü, akademik başarısızlık, algılama güçlüğü, okula uyum güçlükleri, iletişim güçlükleri, sınav kaygısı, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu gibi birçok problemi ve psikolojik durumların tanısını koymada yardımcı olmaktadır." dedi.

           WISC-R Zeka Testi, Türkiye'de kültürümüze uyarlanmış ve standardizasyonu yapılmış olduğu için güvenilirliği en yüksek olan zeka testi olduğunu belirten Psikolog Esra Baştürk "WISC-R Zeka Testinde değişik yetenek alanlarından örnekler bulunması, yorum ve puanlama esaslarının belirginliği, psikometrik özelliklerinin doyuruculuğu, Türk kültürüne uyumluluğu bu zeka testini tercih etmemize neden oldu. " dedi

          Özellikle Ebeveynleri uyaran Özel Bahar Hastanesi Psikologu Esra Baştürk " Wisc-r zeka testi sonuçlarında, üstün zeka olarak ortaya çıkan birey için ilgi alanları ve üstün olan becerileri yönünde bir eğitim planı oluşturulabilir. Tam tersi zekâ düzeyi sınırın altında ve geride olan bireyler içinde geliştirilmesi gereken alanlar tespit edilerek yine özel bir eğitim planı oluşturulabilir. Her iki durum içinde devletin sunduğu ücretsiz özel eğitim imkânlarından yararlanılabilir. Bunların dışında test sonuçları, hiperaktivite, dikkat eksikliği, özel öğrenme güçlüğü gibi durumlarla ilgili olarak da aileyi ve okulu bilgilendirme, yönlendirme imkânı sunmaktadır. Ayrıca üstün yetenekli çocuklara eğitim veren resmi okul ve kurumlar yalnızca WISC-R testi sonuçlarına göre öğrenci kabul etmektedirler.”  diye sözlerini bitirdi.