Gebeliğe Hazırlık Dönemi ve Önemli Noktalar

Anne ve baba adayları için çocuk sahibi olmaya karar vermek hayatlarının en güzel ve önemli dönüm noktalarından biridir. Çocuk sahibi olmaya karar veren anne ve baba adaylarının bilmesi ve dikkat etmesi gereken önemli konular vardır. Gebelik öncesi dönemde anne ve bebek sağlığı açısından bilinmesi ve uyulması gerekli önemli kurallar mevcuttur.Burada unutulmaması gereken ilk kural; doktora hamile kaldıktan sonra değil, hamileliğe karar verildiğinde başvurulmalıdır. Doktorunuz tarafından anne ve baba adaylarına gebelik hakkında, gebeliğe hazırlık döneminde dikkat edilmesi gerekli hususlar hakkında gerekli bilgiler verilecektir. Anne ve baba adaylarının uyması gerekli bazı önemli noktalar olacaktır. Ayrıca gebelik öncesi bazı muayene ve tahlillerin yapılması şarttır. Bu nedenlerle gebelikten tercihen en az 3 ay önce doktora ilk başvuru yapılmalıdır.


Gebelik öncesi ilk muayenede; anne adayının kilo ve kan basıncı ölçülür. Gebelik veya doğuma engel bir durum olup olmadığı, yüksek riskli gebeliğe yol açabilecek bir durumun olup olmadığı araştırılır.

Anne adayında kalp ve damar sistemi hastalıkları, hipertansiyon, astım, diyabet, guatr, kansızlık (anemi) veya başka sistemik hastalıkların varlığı incelenir. Yumurtalık kisti, myom, ileri/küçük yaş, akraba evliliği, ailevi hastalıklar, bel-omurga sorunları varlığı araştırılır. Önceki gebeliklerde yaşanan sorunlar (düşük, erken doğum, çocuk ölümü vb.) açısından anne adayı değerlen dirilir. Muayene ve ultrason ile incelemeyapılarak rahim ağzı (serviks), rahim, yumurtalıklar değerlendirilir. Gerek görülürse veya daha önce yapılmadıysa servikalsmear alınabilir. İdrar yolu enfeksiyonu gibi muhtemel sorunlar saptanır.

Ayrıca anne adayı 35 yaşından büyüksegebe kalma potansiyelinin (over rezervi) değerlendirilmesi ve gereğinde uygun ilaç tedavisi desteği uygulanması gerekli olabilecektir. Gebelik öncesi ilk başvuruda anne ve babanın genel sağlık durumları değerlen dirilmesi, eğer anne veya baba adayının kendileri veya ailelerinde bazı kalıtsal hastalıklar var ise bebekte ortaya çıkabilecek kalıtsal hastalıklar açısından değerlendirme yapılmalıdır.

Gebelik öncesi ilk başvuruda anne ve babanın genel sağlık durumları değerlendirilmesi, eğer anne veya baba adayının kendileri veya ailelerinde bazı kalıtsal hastalıklar var ise bebekte ortaya çıkabilecek kalıtsal hastalıklar açısından değerlendirme yapılmalıdır. Anne adayına eğer eksik ise aşıları (kızamıkçık aşısı) yapılır. Ancak kızamıkçık aşısından sonra 3 ay gebe kalınmamalıdır. Ayrıca gebeliğe hazırlık döneminde; bebeğin omurga ve sinir
sisteminin sağlıklı gelişimi (nöral tüp defekti gibi anomalilerin önlenmesi) için gerekli vitaminlerin (folikasit) başlanması planlanmalıdır.