Kadınların Saçının Dökülmesinde Bilinçsiz Kozmetik Kullanımı da Etkili Oluyor

Kadınların saçlarını en çok genetik özellikler, bilinçsiz kozmetik kullanımı, yanlış saç bakım yöntemleri ve stres döküyor.

        Kadınların saçlarını en çok genetik özellikler, bilinçsiz kozmetik kullanımı, yanlış saç bakım yöntemleri ve stres döküyor. Demir eksikliği veya başka sebeplerle gelişen kansızlık (anemi), tiroit hastalıkları, yumurtalıklara bağlı hormonal düzensizlikler de kadınların saçının dökülmesine sebep oluyor.

        Özel Bursa Bahar Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Bayram Börekçi, kadınlarda güzelliğin vazgeçilmez unsurlarından olan saçların birçok sebepten dolayı döküldüğünü söyledi. Kadınlarda saç dökülmesinin sebeplerini; 'genetik özellikler, bilinçsiz kozmetik kullanımı, yanlış saç bakım yöntemleri, stres, mevsimsel dökülmeler' olarak sıralayan Dr. Börekçi, saç köklerinde meydana gelen tahribatların saç tellerinde incelmeye, saçların dökülmesine sebep olduğuna dikkat çekti. Kronik stres faktörleri ve ailevi yatkınlığın da saç dökülmesinde önemli olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Bayram Börekçi, "Kadınlarda da erkeklerde olduğu gibi kalıtımın etkisi vardır fakat erkeklerde görülen sıklıkta ortaya çıkmaz. Kalıtsal faktörlerin etkisi ile ortaya çıkar ve 'kadında erkek tipi saç dökülmesi' olarak Türkçeleştirebileceğimiz tabloda saçlar zaman içinde giderek incelir, tüysüzleşir ve bu incelme ile giderek alına yakın tepe bölgesinde seyrelme başlar. Çok ileri vardığı durumlarda kadında da tepede erkekteki gibi kellik tablosu ortaya çıkabilir. Her gün belli miktarda saç kaybederiz. Bunlar doğal yaşam sürelerini tamamlamış ve dökülmeleri gereken saçlardır. Yerlerine yenileri çıkar. Çeşitli kaynaklara göre değişkenlik gösterse de günde 100 adete kadar saç kaybı normal kabul edilir." dedi.

DÖKÜLMEYİ ÖNLEMEDE DÖKÜLMENİN SEBEBİNİ BİLMEK ÖNEMLİ
     Fön, perma, boya gibi işlemlerde saçların kırılabileceğini hatırlatan Börekçi, bu işlemlerde saç köklerinin zarar görmeyeceğini; ancak doğru ve kaliteli ürünler kullanmaya özen gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Saçların sağlığının tüm bedenin sağlığı ve psikolojik faktörlerle de ilgili olduğunu vurgulayan Bayram Börekçi, şunları kaydetti: "Sağlıklı ve huzurlu bir yaşam için gayret göstererek saçlarımıza yardımcı olabiliriz. Ne yaparsak yapalım değiştiremeyeceğimiz kalıtsal faktörlere gelince, eğer bunlarla ilgili bir saç problemi yaşıyorsak mutlaka bir dermatoloğa görünmeliyiz. Beslenme tüm vücut sağlığımız için olduğu gibi saçlarımız için de önem taşır. Beslenmenin dengeli olması çok önemlidir. Kilo verme veya ince kalma kaygısı ile yapılan diyetler bazen saçlarımıza zarar verebilmektedir. Hatta bazı kadınlardaki sürekli saç dökülmesinin sebebi dengesiz beslenmeleridir. Hiç yağ yememek, çok düşük kalorili rejimler yapmak ya da proteinden fakir beslenmek sonucunda saç dökülmesi kaçınılmazdır. Saç dökülmesini, sadece dökülmeye sebep olan etkeni bilip ona karşı bir önlem aldığınızda durdurabilirsiniz. Demir eksikliğine bağlı bir kansızlıktan dolayı saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız, saçınıza herhangi bir yağ ya da başka bir ürün sürerek bu problemi çözemezsiniz, demir almanız, eksik demir depolarınızı doldurmanız gerekmektedir. Kısmen eczanelerde de satılan bu tür bakım amaçlı ürünler saçlarınızın daha parlak ve bazen de daha hacimli görünmesini sağlayabilir ancak eğer gerçek bir saç dökülmesi probleminiz varsa bunu engelleyemezler. En başta da söylenildiği gibi önce bir uzman durumu değerlendirmeli, gerekli görürse tetkikler istemeli ve sonrasında tedaviyi sürdürmelidir."

           Uzm. Dr. Bayram Börekçi, saç dökülmesinin arkasında bazen bir hastalık gizlenebileceğinin unutulmaması gerektiğini dile getirdi.