Kanser hastası yaşlıya, bağırsaktan mesane yaparak bir ilke imza attılar

 

Bursa Özel Bahar Hastanesi, zor bir ameliyatı gerçekleştirerek bölgede bir ilke daha imza attı. Yapılan ameliyatla, mesane kanseri olan 70 yaşındaki Abdulmecit Kalkay'ın idrar kesesi alınarak yerine bağırsaktan yapılan mesane takıldı.

Bahar Hastanesi Üroloji ve Üroonkoloji Uzmanı Prof. Dr. Güven Sevim tarafından başarıyla yapılan ameliyat 5 saat sürdü. Hastalık ve ameliyat hakkında bilgi veren Prof. Dr. Güven Sevim, mesane kanserlerinin, ürolojinin en azgın kanserleri olduğunu söyledi.


Tedavide geç kalınması durumunda kanserin tüm vücuda kısa sürede yayıldığını belirten Prof. Dr. Güven Sevim, şunları dile getirdi: "Artık bu kanserden hayatı kurtarabilmek için daha radikal ameliyatlar gündeme geldi. Esas hadise, 'Organı feda et, ama hayatı feda etme!' sloganı ön plana çıkıyor burada. Onun için ilerlemiş mesane kanserlerinde hastanın hayatını kurtarabilmek için idrar kesesini alıyoruz ve bütün bezeyi temizliyoruz. Bunun önemi ise eskiden idrar kesesi alındıktan sonra hastaya naylon torba takarlardı. Halen de bu böyle yapılmakta. Ama bu insanî değil. Bu naylon torba ile bu hasta atlayamaz, zıplayamaz, gezemez, denize giremez, araba kullanamaz. Bunları yaptığında naylon torba çatlar patlar ve hasta sidik kokar ve hastanın sosyal durumu mahvolur."


1986 yılında bu ameliyatı Türkiye'ye ilk kendisinin getirdiğini belirten Sevim, "Bunu bütün ürologlar da bilir. Bu konuda kongrelerde kurslar verdim. 56 tane Amerika'da ve Avrupa'da kongrelerim var ve 6 tane de kitabım var. Hatta Antalya'da kongrelerde de arkadaşlara kurslar verdim. İzmit, Isparta, Konya, Van ve Erzurum tıp fakültelerinde dersler verdim bunlar hakkında." diye konuştu.


Ameliyatın nasıl yapıldığını anlatan Sevim şöyle devam etti: "Bizim yaptığımız şu, kanserli idrar kesesini fırlatıp atıyoruz. Bütün bezeleri temizliyoruz, sonuçta hastanın hayatı kurtuluyor. Ondan sonra 40 ile 50 santim bağırsak kesiyorum. Onu top haline getiriyorum. İdrar kesesinden kalan boşluğa yerleştiriyorum. Bir ucunu penise bağlıyorum, bir ucunu da idrar yollarına bağlıyorum ve hastamız bağırsaktan yapılan mesaneyle çok daha rahat ihtiyacını gideriyor."
5 saat süren bir ameliyatın ardından bir hafta 10 gün içerisinde şifa bularak evine gidecek olan 70 yaşındaki Abdulmecit Kalkay ise 20 gün önce rahatsızlığını farkettiğini ve hemen hastaneye geldiğini belirterek, "Şimdi kendimi çok iyi hissediyorum. Ameliyattan önce çok kötüydüm. Öleceğimi sanıyordum. Umudum kalmamıştı. Tavsiye üzerine doktor beye geldim. Allah'a şükür şimdi çok iyiyim. Doktora ve Bahar Hastanesi'ne teşekkür ederim." şeklinde konuştu.