Koroner Anjiografinin Radiyal Arter (Bilek) Yoluyla Yapılması

KORONER ANJIYOGRAFININ RADIYAL ARTER (BILEK) YOLUYLA YAPILMASI

Koroner anjiyografide giriş yeri olarak femoral artere (kasik) alternatif olan radial arter (el bileği) özellikle son 10 yilda tüm dünyada ve Türkiye'de giderek artan sıklıkta kullanılmaya başlanmıştır.

Damar giriş bölgesinde olabilen komplikasyonların hemen hemen hiç görülmemesi (morarma, kanama, enfeksiyon, damar yaralanmasi vb.), erken dönemde hastanın ayağa kalkarak dolaşabilmesi, hastanede yatış süresinin kısalmasi bu tekniğin en önemli avantajlarindandir.

El bileğinden anjiyonun kendine özgü bazı avantajlari vardır;

1. Hasta işlem sonrası hemen ayağa kaldırılır ve 1-2. Saatte taburcu edilir. Yatakta kum torbasi ile 6 saat  kalması gerekmez,  hasta çok daha konforludur.

2.  Kolda ciddi Ven yada Sinir olmadığından yaralanma  riski yoktur.

3. Yüzesyel seyri  artere ulaşmayı ve kanama kontrolünü kolaylaştırır.

4. Tam olarak tıkanması bile zarar vermez. Çünkü diğer yedek damar yeterli kan akımını sağlar.

5. Damar sertliğine bağlı ayak damarlarında tıkanma olsa da kol damarı tıkanmaz.

6. Anjiyo sırasında doktor kasık bölgesine göre  daha az radyasyon alır.

7. Bilek damarında balonlaşma (anevrizma) ve hasar olma ihtimali daha az olup damar tamamen tıkansa bile el iki ayrı damardan beslendiğinden elde sorun çıkmaz, oysa kasık damarı hasarlanırsa bacak riske girebilir.

Ancak kasıktaki damar çapı 2-3 cm iken el bileğinde 2-3 mm gibi çok ince olmasi nedeniyle damara girilmesi çok daha güçtür ve tecrübe gerektirir. Ayrıca spazma çok yatkındır.

Biz Bahar Hastanesi Kardiyoloji Kliniği olarak el bileğinden anjiyo’yu tercih ediyor ve oldukça sık uyguluyoruz.

Daha yeni bir yaklaşım ve giriş yeri ise el bileğindeki ulnar arterdir. Radial artere benzer avantajları olan ulnar arterden anjiyo ve ardından balon stent işlemini olarak aort anevrizmasi – kalp krizi ve ritm bozukluğu için coumadin kullanan bir hastada (gelişinin 10 , anjiyo günü 1,8) kalp damarina stent işlemi uygulayarak  bursa’da ilke imza attık.