Göğüs Hastalıkları Bölümü’nün tedavi alanına giren hastalıkların başında akciğer kanseri, astım, alerji, bronşit, pnömoni, plorezi, sarkoidoz, pnomotorax, pulmoner emboli’dir. Bu hastalıkların tanısı için hastanelerimizde bulunan ileri radyolojik görüntüleme tekniklerinin yanı sıra, solunum fonksiyon laboratuvarı, alerji testleri, bronkoskopi cihazı gibi olanaklar da hastalarımıza çağdaş tedavi hizmetlerinin sunulmasında hekim kadromuza destek vermektedir.

Erken Tanı Önemli
Hastalığın ilerlemiş olduğu olgularda uzun süren öksürük, balgam ve özellikle yürüyüş ve yokuş tırmanmakla oluşan nefes darlığı en sık görünen yakınmalardır. Hastalık sinsi seyirli olduğundan bazen ileri evrelere ulaşıncaya kadar hasta tarafından hissedilmeyebilir. Öte yandan erken evrelerde hiçbir yakınma gelişmeyebilir. Bu nedenle 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan veya meslek icabı sosyal ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarında en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları uzmanına görünüp solunum fonksiyon testini yaptırması gerekmektedir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sigaranın bıraktırılması, çevresel ve mesleki sigaraya maruz kalmanın kontrol, uzun süreli tedavi, ani başlayan atakların tedavisidir. KOAH’ı kontrol altına almak için yapılması gerekenler; doğru beslenme, doktor kontrolünde düzenli egzersiz programı, düzenli uyku ve sigaradan uzak ortamlardır.

KOAH Nedir?
KOAH ın özellikle sigara içimi veya zararlı toz partiküllerinin solunmasıyla ortaya çıkan kronik zorlu tedavi süreçleri içeren yaygın bir hastalıktır ve KOAH ölüm nedenleri arasında 4.sırada yer almaktadır.

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. KOAH’ın nedenleri:

  1. Mesleki zararlı gazlar, tanecikler(mikro parçacık) solunması.
  2. Etkin biçimde sigara kullanımı.
  3. Hava kirliliğidir.

Koah Hastalığının Belirtileri

  1. Öksürük
  2. Balgam çıkarma
  3. Kan tükürme
  4. Soluk darlığı
  5. Göğüste tıkanma
  6. Hırıltılı solunum
  7. Kanın oksijen doymuşluğunda azalma
  8. Kalp yetmezliğine bağlı, ayaklarda şişmedir.

Koah Hastalığının Vücuda Etkileri

  1. Hava yolları daralır, yani akciğerlere daha az hava girer.
  2. Hava yollarının duvarları kalınlaşır ve şişer.
  3. Hava yollarının çevrelerindeki kaslar kasılır.
  4. Hava yollarının içinde balgam artması tıkanıklara neden olur.
  5. Alveol içindeki hava tıkanıklıktan dolayı geri boşalamaz, göğsümüzü sıkışık hissederiz.

Birim Doktorlarmız