Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) en iyi özel hastaneleri belirlediği listeyi yeniden düzenledi. İtirazlar üzerine yeni bir sınıflandırma yapan SGK’nın listesinde Özel Bahar Hastanesi 7. sıraya yükseldi. SGK Başkanlığı’nca 13 Kasım 2009’da yürürlüğe konulan ‘Özel Hastaneler İle Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması’ yönergesi gereğince özel hastaneler inceleme altına alındı.

Hastaneleri puanlamak üzere oluşturulan komisyon 400 maddelik kriter testine tabii tuttu. Poliklinik, yoğun bakım, ameliyathane, tedavi standartları, hasta hakları ve güvenliği, enfeksiyon kontrolü, tesis yönetimi, elektronik raporlama hizmet standartları, hastanelerin reçete kontrolü, yatak sayısı, kapalı alan, doktor ve hemşire sayısı ve çalışanların sosyal hakları, sigorta primleri konusunda puanlama yapıldı. 31 Aralık 2009’da yapılan toplantıda ise en iyi hastaneler belirlendi. Hastaneler puanlarına göre A, B, C, D ve E gruplarına ayrıldı. E grubu hastaneler yüzde 30 fark ücreti alabilirken, bu oran hastanenin sınıfına göre yüzde 40, 50, 60 ve 70’e kadar çıkabiliyor.

İnceleme yapılan hastaneden en yüksek puanı alıp (A) sınıfına giren 77 özel hastane, yüzde 70’i bulan fark ücreti tahsil edecek. Ülke genelinde tanınan bazı özel hastanelerin B ve C sınıfında kalması üzerine SGK’ya itirazlarda bulunulmuştu. Bunun üzerine yapılan yeni düzenlemede SGK ile kısmi anlaşması olan özel hastaneler sıralama dışı tutuldu. Yeni düzenlemede (A) sınıfına giren hastane sayısı 97’ye çıktı. Yüzde 70’e kadar fark ücreti alma hakkı tanınan A sınıfı hastaneler arasında Özel Bahar, Özel Kalp Aritmi, Özel Medical Park hastaneleri de bulunuyor. Ayrıca, Özel Bursa Hastanesi 107., Özel Hayat Hastanesi 110. ve Bursa Anadolu Hastanesi de 189. sırada yer alabildi.

Sıralamayı değerlendiren Özel Bahar Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ömer Kurt, SGK’nın itirazlar üzerine tekrar bir sınıflandırma yapıldığını ve bu sefer daha ayrıntılı bir değerlendirme olduğunu söyledi.

Kısmi anlaşması olanları değerlendirme dışı tutulduğunu belirten Kurt, şöyle konuştu: “Daha önceki sınıflandırmada dal hastanelerinin puanları düşük kalmıştı. İtiraz eden hastanelerden bir kısmı da bu kesimdi. Bu anlamda oran olarak değerlendirildikleri için puanları yükselmiş oldu. Dolayısıyla dal hastanelerini de yeniden değerlendirme yaparak daha objektif bir sınıflandırma yapmış oldu. Sıralamada daha önce 20. olan Bahar Hastanemiz 7. oldu. Fiyatlarımız değişmedi. Makul fiyatlarla vatandaşlarımıza hizmete devam ediyoruz. İş üretilebilirliğinin çok önemli olduğunun altını çizmiş oldu bakanlık. Mesela benim evime gelen misafirlerle çok ilgileniyorum ve evim de gayet temiz. Ama önemli olan aynı eve bir iki değil 10-15 kişinin misafir edilerek hem güzel ilgilenmek ve evin de bakımlı olmasıdır önemli olan. Hastaneleri de buna benzetebiliriz. Önemli olan çok insanın derdine deva olmak ve bunun yanında da kaliteden ve uygun fiyattan ödün vermemektir.” A sınıfı hastane olmaları sebebiyle yüzde 70’e kadar fark ücreti alabileceklerini ancak bu haklarını kullanmayacaklarına dile getiren Kurt, oranın düşük olacağını ifade etti.